Др Александра Новаковић

Ванредни професор

Образовање:

  • 2015. године, Доктор биолошких наука, Биопотенцијал аутохтоних гљива у функцији нутрацеутика. Докторска дисертација, Департман за биологију и екологију, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду, Нови Сад, 1–208 стране.
  • 2010. године, Мастер биологије, Антимикробна активност етарских уља врста Carum carvi L., Coriandrum sativum L. и Pimpinella anisum L. (Apiaceae Juss). Мастер рад, Департман за биологију и екологију, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду, Нови Сад, 1–35стране.
  • 1999. године, Дипломирани биолог, Департман за биологију, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду.

Звања:

  • 2014 - виши асистент, Технолошки факултет Зворник, Универзитет у Источном Сарајеву
  • 2010 -2016 истраживач сарадник, Научни институт за прехрамбене технологије у Новом Саду, Универзитет у Новом Саду
  • 2016 - доцент Технолошки факултет Зворник, Универзитет у Источном Сарајеву
  • 2016-2021 научни сарадник, Научни институт за прехрамбене технологије у Новом Саду, Универзитет у Новом Саду
  • 2021 - вандерни професор, Технолошки факултет Зворник, Универзитет у Источном Сарајеву
  • 2021- виши научни сарадник, Научни институт за прехрамбене технологије у Новом Саду, Универзитет у Новом Саду

Област научног истраживања:

Биологија ћелије, Микробиологија

Предмети:

  1. Основи биологије и екологије
  2. Основи природних наука
  3. Хигијена са здравственим васпитањем
  4. Хигијена и њега предшколске дјеце
  5. Технологија и животна средина
  6. Еколошка култура и предшколско дијете
  7. Наслијеђе и репродуктивно здравље
  8. Здравствени и хигијенски аспекти развоја

Остале важне информације:

Страни језици: енглески

Одабране референце:

MОНОГРАФИЈЕ, МОНОГРАФСКЕ СТУДИЈЕ, ТЕМАТСКИ ЗБОРНИЦИ, ЛЕКСИКОГРАФСКЕ И КАРТОГРАФСКЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ МЕЂУНАРОДНОГ ЗНАЧАЈА:

  • Radusin, T., Ristić, I., Pilić, B., Duraccio, D., Novaković, A. (2018). Silicium-based nanocomposite materials for food packaging applications. In: G. Cirillo, M. A. Kozlowski, U. G. Spizzirri (eds.), Composites Materials for Food Packaging, Wiley & Sons, Hoboken, USA and Scrivener Publishing LLC, Beverly, USA, 175–198. doi:10.1002/9781119160243  

НАЦИОНАЛНЕ МОНОГРАФИЈЕ, ТЕМАТСКИ ЗБОРНИЦИ, ЛЕКСИКОГРАФСКЕ И КАРТОГРАФСКЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА; НАУЧНИ ПРЕВОДИ И КРИТИЧКА ИЗДАЊА ГРАЂЕ, БИБЛИОГРАФСКЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ:

  • Јанић Хајнал, Е., Појић, М., Новаковић, А., Радусин, Т. (2011). Поступци подршке у раду савременог складишта за зрнасте културе, у монографији: Савремени приступ управљању складиштем за зрнасте културе, Уредник: Др Јасна Мастиловић, Издавач: Универзитет у Новом Саду, Институт за прехрамбене технологије, Нови Сад, Србија, 153–197. ISBN 978-86-7994-023-0, UDK:633.1.631.563(035).

РАДОВИ ОБЈАВЉЕНИ У НАУЧНИМ ЧАСОПИСИМА МЕЂУНАРОДНОГ ЗНАЧАЈА

Рад у међународном часопису изузетних вредности

  • Sakač, M., Jovanov, P., Marić, A., Četojević-Simin, D., Novaković, A., Plavšić, D., ... & Kovač, R. (2022). Antioxidative, Antibacterial and Antiproliferative Properties of Honey Types from the Western Balkans. Antioxidants, 11(6), 1120.
  • Sakač, M., Jovanov, P., Marić, A., Pezo, L., Kevrešan, Ž., Novaković, A., Nedeljković, N. (2019). Physicochemical properties and mineral content of honey samples from Vojvodina (Republic of Serbia). Food Chemistry, 276, 15–21. doi: 10.1016/j.food.chem;     SCI 2019 Food Science & Technology 6/139; Impact factor 2019: 6,306
  • Karaman, M., Atlagić, K., Novaković, A., Šibul, F., Živić, M., Stevanović, K., Pejin, B.    (2019). Fatty acids predominantly affect anti-hydroxyl radical activity and FRAP value: The case study of two edible mushrooms. Antioxidants, 8(10), 480. doi: 10.3390/antiox8100480; SCI 2019 Food Science & Technology 10/139; Impact   factor 2019: 5,014

Рад у врхунском међународном часопису

  • Radusin, T., Torres-Giner, S., Stupar, A., Ristic, I., Miletic, A., Novakovic, A., Lagaron, J. M. (2019). Preparation, characterization and antimicrobial properties of electrospun polylactide films containing Allium ursinum L. extract. Food Packaging and Shelf Life, 21, 100357. doi:10.1016/j.fpsl.2019.100357;SCI 2019 Food Science & Technology 20/139; Impact factor 2019: 4,244
  • Lenzi, M., Cocchi, V., Novaković, A., Karaman, M., Sakač, M., Mandić, A., Pojić, M., Barbalace, C.M., Angeloni, C., Hrelia, P., Malaguti, M., Hrelia, S. (2018). Meripilus giganteus ethanolic extract exhibits pro-apoptotic and anti-proliferative effects in leukemic cell lines. BMC Complementary and Alternative Medicine, 18(1), 300. doi: 10.1186/s12906-018-2366-7; SCI 2018 Integrative & Complementary Medicine   8/27; Impact   factor 2018:  2,479

Рад у истакнутом међународном часопису

  • Kalenjuk Pivarski, B., Šmugović, S., Tekić, D., Ivanović, V., Novaković, A., Tešanović, D., ... & Vukelić, N. (2022). Characteristics of Traditional Food Products as a Segment of Sustainable Consumption in Vojvodina’s Hospitality Industry. Sustainability, 14(20), 13553.
  • Marić, A., Jovanov, P., Sakač, M., Novaković, A., Hadnađev, M., Pezo, L., Mandić, A., Milićević N., Đurović A., Gadžurić S. (2021) A comprehensive study of parameters correlated with honey health benefits. RSC Advances, 11(20), 12434-12441. DOI: 10.1039/D0RA10887A
  • Mišković, J., Rašeta, M., Čapelja, E., Krsmanović, N., Novaković, A., Karaman, M. (2021) Mushroom Species Stereum hirsutum as Natural Source of Phenolics and Fatty Acids as Antioxidants and Acetylcholinesterase Inhibitors. Chemistry & Biodiversity, 18, e202100409, DOI: 10.1002/cbdv.202100409
  • Ikonić, P., Peulić, T., Jokanović, M., Šojić, B., Škaljac, S., Popović, S., Šarić, Lj., Novaković, A., Tomović, V., Vasilev, D. (2020). Evaluation of the physicochemical, biochemical and microbiological characteristics of three Serbian traditional dry-fermented sausages. Journal of Food Science and Technology-Mysore, 1–8. doi: 10.1007/s13197-020-04825-4; SCI 2019 Food Science and Technology 75/139; Impact factor 2019: 1,946
  • Karaman, M., Tesanovic, K., Novakovic, A., Jakovljevic, D., Janjusevic, L., Sibul, F.,  Pejin, B. (2020). Coprinus comatus filtrate extract, a novel neuroprotective agent of natural origin. Natural Product Research, 34(16), 2346–2350. doi: 10.1080/14786419.2018.1533831; SCI 2019 Chemistry, Applied 30/71; Impact factor 2019: 2,158
  • Radusin, T., Tomšik, A., Šarić, L., Ristić, I., Giacinti Baschetti, M., Minelli, M., Novaković, A. (2019). Hybrid Pla/wild garlic antimicrobial composite films for food packaging application. Polymer Composites, 40(3), 893–900 doi: 10.1002/pc.24755; SCI 2019 Polymer Science 36/89; Impact factor 2019: 2,265
  • Rašeta, M., Karaman, M., Jakšić, M., Šibul, F., Kebert, M., Novaković, A., Popović, M. (2016). Mineral composition, antioxidant and cytotoxic biopotentials of wild‐growing Ganoderma species (Serbia): G. lucidum (Curtis) P. Karst vs. G. applanatum (Pers.) Pat. International Journal of Food Science and Technology, 51(12), 2583–2590. doi:10.1111/ijfs.13243 SCI 2016 Food Science & Technology 60/130; Impact factor 2016: 1,640

Рад у међународном часопису

  • Novakovic, A., Karaman, M., Kaisarevic, S., Radusin, T., Ilić N. (2017). Antioxidant and antiproliferative potential of fruiting bodies of the wild-growing king bolete mushroom, Boletus edulis (Agaricomycetes), from Western Serbia. International Journal of Medicinal Mushrooms, 19(1), 27–34. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.v19.i1.30; SCI 2017 Pharmacology & Pharmacy 225/261; Impact factor 2017: 1,211
  • Belović, M., Gironés-Vilaplana, A., Moreno, D. A., Milovanović, I., Novaković, A., Karaman, M., Ilić N. (2016). Tomato (Solanum lycopersicum L.) processing main product (juice) and by-product (pomace) bioactivity potential measured as antioxidant activity and angiotensin-converting enzyme inhibition. Journal of Food Processing and Preservation, 40(6), 1229–1237. doi: 10.1111/jfpp.12707; SCI 2016 Food Science & Technology 96/130; Impact factor 2016: 0,791
  • Radusin, T., Škrinjar, М., Čabarkapa, I., Pilić, B., Novaković, A., Hromiš, N. (2013). Actual and future trends in antimicrobial food packaging. Agro Food Industry Hi-Тech, 24 (4), 44–48. doi: - SCI 2013 Food Science & Technology 110/122; Impact factor 2013: 0,294
  • Novaković, A., Karaman, M., Milovanović, I., Belović, M., Rašeta, M., Radusin, T., Ilić, N. (2016). Edible mycorrhizal species Lactarius controversus Pers. 1800 as a source of antioxidant and cytotoxic agents. Hemijska industrija, 70 (2) 113–122. doi: 10.2298/HEMIND141229017N;SCI 2016 Engineering, Chemical 125/135; Impact factor 2016: 0,459

Рад у националном часопису међународног значаја

  • Sakač, M., Jovanov, P., Marić, A., Tomičić, Z., Pezo, L., Dapčević Hadnađev, T., Novaković, A. (2019). Free amino acid profiles of honey samples from Vojvodina (Republic of Serbia). Food and Feed Research, 46(2), 179–187. doi: 10.5937/FFR1902179S
  • Škrobot, D. J., Tomić, J. M., Dapčević-Hadnađev, T. R., Novaković, A. R., Hadnađev, M. S., Delić, J. D., Mandra, M. J. (2020). Flash profile as a rapid descriptive analysis in sensory characterization of traditional dry fermented sausages. Food and Feed research, 47 (1), 55–63.  doi: 10.5937/FFR2001055S
  • Novaković, A. R., Radusin, T. I., Tomšik, A. M., Ikonić, P. M. (2018). PLA films loaded with Achillea millefolium: In vitro antibacterial effects. Food and Feed Research, 45(1), 45–52. doi: 10.5937/FFR1801045N
  • Novaković, A. R., Karaman, M. A., Milovanović, I. L., Torbica, A. M., Tomić, J. M., Pejin, B. M., Sakač, M. B. (2018). Nutritional and phenolic profile of small edible fungal species Coprinellus disseminatus (pers.) JE Lange 1938. Food and Feed Research, 45(2), 119–128. doi: 10.5937/FFR1802119N
  • Tomić, J. M., Torbica, A. M., Belović, M. M., Popović, L. M., Čakarević, J. C., Savanović, D. M., Novaković, R. A., Mocko-Blažek, K. A. (2018). Potential of pumpkin oil cake protein isolate in production of millet bread. Food and Feed Research, 45(2), 139–147. doi: 10.5937/FFR1802139T

Рад у часопису од националног значаја

  • Mastilović, J., Janić Hajnal, E., Novaković, A. (2008). Tehnički, tehnološki i ekonomski aspekti razvrstavanja pšenice po kvalitetu. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi (PTEP), 12 (4), 187–190.
  • Mastilović, J. S., Kevrešan, Ž. S., Janić Hajnal, E. P., Novaković, A. R., Radusin, T. I. (2010). Occurrence and risk management of main toxic elements in food production chain. Food and Feed Research, 37 (1), 13–22.
  • Radusin, Т., Pilić, B., Ristić, I, Bera, O., Baloš, S., Novaković, A. (2012). The influence of silica nanoparticles on mechanical properties of polylactic acid as food packaging material. Food and Feed Research, 39 (2), 97–102.

Саопштење са међународног скупа штампано у целини

  • Marić, A., Jovanov, P., Sakač, M., Mandić, A., Milićević, N., Kos, J., Novaković, A. (2018). Mineral content and colour of honey from Autonomous Province of Vojvodina, 4th International Congress Food Technology, Quality and Safety and 18th International Symposium Feed Technology – FoodTech 2018, Novi Sad, Serbia, 2325 October, 2018, 328332.
  • Radusin, T., Ristić, B., Pilić, B., Duraccio, A. Marra, C. Silvestre, Novaković, A. (2017). Thermal stability of hybrid PLA/silica nanocomposites prepared by different techniques. IV International Congress Engineering, Environment and Materials in Processing Industry, Jahorina, Bosnia and Herzegovina, 15–17 March, 2017, 257–267.
  • Novakovic, A., Karaman, M., Kaišarević, S., Radusin, T., Beribaka, M., Ilic, N. (2016). Auricularia auricularia-judae (Bull.:FR.) Wettst. 1885 cytotoxicity on breast cancer cell line (MCF7). 3rd International Congress Food Technology, Quality and Safety and 17th International Symposium Feed Technology – FoodTech 2016, Novi Sad, Serbia, 25–27 October, 2016, 112–115.
  • Belović, M., Novaković, A., Kevrešan, Ž., Mastilović, J. (2016). The influence of process parameters on the change of paprika colour (Capsicum annuum L.) during storage. 3rd International Congress Food Technology, Quality and Safety and 17th International Symposium Feed Technology FoodTech 2016, Novi Sad, Serbia, 25–27 October, 2016, 140–145.
  • Radusin, T., Ristić, I., Pilić, B., Erceg, T., Novaković A. (2016) Hibrid/PLA/silica composites with improved thermal stability. 3rd International Congress Food Technology, Quality and Safety and 17th International Symposium Feed Technology – FoodTech 2016, Novi Sad, Serbia, 25–27 October, 2016, 146–150.
  • Belović, M., Ilić, N., Pestorić, M., Nurgin, M., Novaković, A., Jevtić-Mučibabić, R., Jambrec, D. (2016). Evaluation of feta type cheese quality by sensory and instrumental methods. 3rd International Congress Food Technology, Quality and Safety and 17th International Symposium Feed Technology – FoodTech 2016, Novi Sad, Serbia, 25–27 October, 2016, 175–179.
  • Ikonić, P., Šojić, B., Tasić, T., Jokanović, M., Tomović, V., Škaljac, S., Novaković, A. (2016). Comparison of selected physicochemical and sensory properties of traditional fermented sausages produced in Vojvodina (northern Serbia) 3rd International Congress Food Technology, Quality and Safety and 17th International Symposium Feed Technology – FoodTech 2016, Novi Sad, Serbia, 25–27 October, 2016, 290–295.
  • Memiši, N., Ilić, N., Jevtić-Mučibabić, R., Belović, M., Novaković, A. (2016). Production of new probiotic yogurt. 3rd International Congress Food Technology, Quality and Safety and 17th International Symposium Feed Technology – FoodTech 2016, Novi Sad, Serbia, 25–27 October, 2016, 620–623.
  • Novaković, A., Karaman, M., Kaišarević, S., Radusin, T., Beribaka, M., Ilić, N. (2017). Bioactivity of Fistulina hepatica (schaeff.) with. 1792, collected from Eastern Serbia, IV International Congress Engineering, Environment and Materials in Processing Industry, Jahorina, Bosnia and Herzegovina, 15–17 March, 2017, 114–124.
  • Novaković, A., Karaman, M., Kaišarević, S., Belović, M., Radusin, T., Beribaka, M., Ilić, N. (2015). Wild mushroom Agrocybe aegerita (V. Brig.) Singer 1951: In vitro antioxidant activity and growth inhibition of human breast cancer cell line MCF-7. 4th International Congress Engineering, Environment and Materials in Processing Industry, Jahorina, Bosnia and Herzegovina, 04–06 March, 2015, 656–661.
  • Jokanović, M., Ikonić, P., Tasić, T., Tomović, V., Šojić, B., Škaljac, S., Džinić, N., Novaković, A. (2015). Comparison of the texture profile characteristics of two Serbian traditional dry fermented sausages. 4th International Congress Engineering, Environment and Materials in Processing Industry, Jahorina, Bosnia and Herzegovina, 04–06 March, 2015, 662–667.
  • Belović, M., Novaković, A., Rašeta, M., Karaman M., Kaišarević S., Ilić, N. (2014). Antiproliferative activity of lipophilic and hydrophilic tomato juice extracts. 2nd International Congress Food Technology, Quality and Safety, Novi Sad, Serbia, 28–30 October, 2014, 457–462.
  • Belović, M., Kevrešan, Ž, Pestorić, M., Mastilović, J., Pojić, M., Novaković, A., Radusin, T., Janić Hajnal, E., Cvetković, B., Ilić, N. (2014). The influence of different postharvest treatments on the sensory quality of two tomato varieties after storage. 2nd International Congress Food Technology, Quality and Safety, Novi Sad, Serbia, 28–30 October, 2014, 463–468.
  • Radusin, M., Radusin, T., Martinov, M., Vojinović-Miloradov, M., Višković, M., Novaković, A. (2014). Conversion of hazardous pesticide packaging waste to non-hazardous by triple rinsing techniques. 2nd International Congress Food Technology, Quality and Safety, Novi Sad, Serbia, 28–30 October, 2014, 567–572.
  • Radusin, T., Škrinjar, M., Čabarkapa, I., Kevrešan, Ž., Mastilović, J., Novaković, A., Janić Hajnal, E. (2014). Influence of different packaging solutions on textural properties of tomato under controlled storage. 2nd International Congress Food Technology, Quality and Safety, Novi Sad, Serbia, 28–30 October, 2014, 573–577.
  • Radusin, T., Pilić, B., Bera, O., Ristić, I., Novaković, A. (2013). Lifetime of degradable and non-degradable polyethilene bags estimated by thermogravimetric analysis. 3rd International Congress Engineering, Ecology and Materials in the Processing Industry, Jahorina, Bosnia and Herzegovina, 04–06 March, 2013, 854–862.
  • Novaković, A., Karaman, M., Janjić, Lj., Radusin, T., Ilić, N., Mastilović, J. (2012). Antioxidant activity of the species Agrocybe aegerita in relation to total phenolic (flavonoid) content. 6th Central European Congress on Food – CEFood, Novi Sad, Serbia, 23–26 May, 2012, 34–39.
  • Radusin, T. I., Pilić, B. M., Ristić, I. S., Bera, O. J., Mastilović, J. S., Novaković, A. R., Kevrešan, Ž. S. (2012). Characterization of poly (D,L-lactide)/silica nanocomposites for food packaging application. 6th Central European Congress on Food – CEFood, Novi Sad, Serbia, 23–26 May, 2012, 967–971.
  • Cvetković, B., Pestorić, М., Gubić, Ј., Novaković, А., Mastilović, Ј., Kevrešan, Ž., Červenski, Ј. (2012). The dynamics of the fermentation process and sensorial evaluation of sauerkraut, cultivar futoški and hybrid bravo-comparative study. 6th Central European Congress on Food – CEFood, Novi Sad, Serbia, 23–26 May, 2012, 1360–1364.
  • Vuković, A., Mastilović, J., Kevrešan, Ž., Radusin, T., Novaković, A. (2012).  Potentials and limitations of enterpeneurship among academic institution representatives in agro food sector in Serbia. 6th Central European Congress on Food – CEFood, Novi Sad, Serbia, 23–26 May, 2012, 1702–1706.

ТЕХНИЧКА И РАЗВОЈНА РЕШЕЊА

Ново техничко решење примењено на међународном нивоу

  • Илић, Н., Мемиши, Н., Сувајџић, Љ., Јевтић-Мучибабић, Р., Новаковић, А., Песторић, М., Беловић, М., Шкробот, Д. (2018). Производња новог пробиотичког јогурта. Корисник техничког решења је “ФармГуард” д.о.о., Брчко Дистрикт, БиХ.
  • Јованов, П., Шимурина, О., Новаковић, А., Сакач, М., Пеулић, Т., Шкробот, Д., Милићевић, Н. (2019). Хлеб богат протеинима са семенкама уљарица. Нови производ је прихваћен и користи се у Производно прометном услужном друштву са ограниченом одговорношћу "САС" д.о.о., Прибој, Лопаре, Република Српска, БиХ.

Ново лабораторијско постројење, ново експериментално постројење, нови технолошки поступак

  • Јанић Хајнал, Е., Мастиловић, Ј., Новаковић, А. (2010). Технологија разврставања пшенице по квалитету. Примењено од стране компанија Житко а.д. у Бачкој Тополи и Млинови а.д. у Чуруг

Битно побољшан постојећи производ или технологија

  • Мастиловић, Ј., Кеврешан, Ж., Новаковић, А., Јанић Хајнал, Е., Радусин, Т. (2013). Контролисано дозревање и чување касног парадајза. Примењено од стране компаније FreshGrow д.о.о. у Србобрану.
  • Кеврешан, Ж., Мастиловић, Ј., Радусин, Т., Новаковић, А., Јанић Хајнал, Е. (2014). Примена орошавања свежих малина у циљу очувања свежине и масе малина за домаћу потрошњу и извоз. Примењено од стране компаније Кухар д.о.о. у Ђурђеву.
  • Шкробот, Д., Кос, Ј., Томић, Ј., Хаднађев, М., Шарић, Б., Новаковић, А., Мандић, А. (2020). GoChia – Безглутенски кекс са смањеним садржајем масти и додатком гела од чија семенки. Нови производ је прихваћен и користи се у “СУНЦОКРЕТ“ д.о.о. Хајдуково.

Учешће на међународним пројектима

  • 2011–2014: учесник на пројекту “Low cost technologies and traditional ingredients for the production of affordable, nutritionally correct, convenient foods enhancing health in population groups at risk of poverty – CHANCE“ (GA 266331), у оквиру програма 7th Framework Programme (FP7-KBBE-2010-4).
  • 2013–2018: учесник на пројекту “Microbiome's influence on energy balance and brain development/function put into action to tackle diet-related diseases and behaviour – MyNewGut“ (GA 613979), у оквиру програма 7th Framework Programme (FP7-KBBE.2013.2.2-02).
  • 2016–2018: учесник на пројекту “Innovative Food Product Development Cycle: Frame for Stepping Up Research Excellence of FINS – FOODStars", (GA 692276), у оквиру програма HORIZON2020 (HORIZON2020-TWINN-2015, GA No. 692276).
  • 2018–2020: учесник на пројекту „Traditional and Standard Quality – TASQ“ (Intereg-IPA CBC HUSRB/1602/41/0146).
  • 2019–2022: ERASMUS+ „Developed of Мaster Curricula in Ecological Monitoring and Aquatic Bioassesment for Weste Balkans“ (HEIs ECOBIAS 609967-EPP-1-RS-EPPKA2-CBHE-JP).
  • 2020–2022: учесник на пројекту ‘’Program Of Physical Education and healthy Eating – POPEYE’’ (Intereg-IPA CBC HUSRB/1903/33/0004)

Руковођење пројектима, потпројектима и задацима

  • 2017–2018: Руководилац краткорочног пројекта од посебног интереса за одрживи развој у Аутономној Покрајини Војводини под називом “Еколошки дизајн функционалног паковања на основу био-полимера (полилактида) и био-активних природних једињења“ (број уговора 142-451-2771/2017-01/01) финансиран од стране Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.
  • 2021-2024: Руководилац пројекта (2021-2022) од посебног интереса за одрживи развој у Аутономној Покрајини Војводини под називом "Унапређење одрживости производње традиционалних прехрамбених производа Војводине кроз иновативни приступ пласмана у туристичко-угоститељској понуди" (број уговора 142-451-2620/2021-01/2) финансиран од стране Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Учешће на националним пројектима

  • 2011–2020: Пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије под називом „Развој и примена нових и традиционалних технологијa у производњи конкурентних прехрамбених производа са додатом вредношћу за домаће и светско тржиште – Створимо богатство из богатства Србије“ - ИИИ46001, руководилац пројекта др Јасна Мастиловић;
  • 2014–2015: Kраткорочни пројекат од посебног интереса за одрживи развој у АП Војводини под називом „Квалитет и безбедност традиционалних сушених производа од меса са подручја Војводине“ (број уговора 114-451-1440/2014-03), руководилац пројекта др Предраг Иконић;
  • 2018–2019: Kраткорочни пројекат од посебног интереса за одрживи развој у АП Војводини под називом „Протеини као алтернатива адитивима у процесу креирања хлеба на бази проса – потенцијално стратешке културе у Војводини“ (број уговора 142-451-2820/2018-01), руководилац пројекта др Јелена Томић;
  • 2019–2020: Kраткорочни пројекат од посебног интереса за одрживи развој у АП Војводини под називом „Дефинисање и вредновање сензорског профила и квалитета производа са ознаком географског порекла и традиционалних производа“ (број уговора 142-451-2578/2019-03), руководилац пројекта др Дубравка Шкробот.

 

Др Александра Новаковић
Датум и место рођења: 12.6.1972. Сарајево
Тел: +387 55 415 400 лок 2937
е-mail: aleksandra.novakovic@pfb.ues.rs.ba
Термини консултација: Среда од 9.30 до 10.30 сати и четвртак од 10.00 до 11.00 сати кабинет бр.24

ОГЛАСНА ТАБЛА: Др Александра Новаковић

I Циклус

Основни студиј

ПОГЛЕДАЈ СВЕ

II Циклус

Мастер студиј

ПОГЛЕДАЈ СВЕ

III Циклус

Докторски студиј

ПОГЛЕДАЈ СВЕ

I Циклус

Основни студиј

ПОГЛЕДАЈ СВЕ

II Циклус

Мастер студиј

ПОГЛЕДАЈ СВЕ

III Циклус

Докторски студиј

ПОГЛЕДАЈ СВЕ

I Циклус

Основни студиј

ПОГЛЕДАЈ СВЕ

II Циклус

Мастер студиј

ПОГЛЕДАЈ СВЕ

III Циклус

Докторски студиј

ПОГЛЕДАЈ СВЕ

I Циклус

Основни студиј

ПОГЛЕДАЈ СВЕ

II Циклус

Мастер студиј

ПОГЛЕДАЈ СВЕ

III Циклус

Докторски студиј

ПОГЛЕДАЈ СВЕ

Студирај паметно, студирај Педагошки факултет!